В каяк с Боян през три морета или „Crossing three seas“

Crossing tree seas - Интервю с Боян Николов

Cossing tree seas e самостоятелно каяк пътешествие през три морета, за което ще ни разкаже Боян Николов, организатор и главен герой в това приключение:

kayakmonkey.com: Здравей Бояне, или както те знаем – Бенга:)
Бенга:  Здравей

kayakmonkey.com: Ти направи сам едно пътешествие, по стъпките на Одисей, което развълнува и хората извън каякарските среди като постижение. Сега замисляш нов проект, който ще обхване малко от р.Дунав и три морета – Черно, Мраморно и Егейско.
Има ли мит зад твоето ново начинание и пътешествие, както миналата година мита за Одисей те въвлече в едно пътуване по неговите стъпки
Бенга: Не, този път няма мит – не съм чел нищо за този маршрут :) При планирането гледах маршрута да е двойно по-дълъг от предишния и да е достатъчно интересен, за да не се отегчавам. Повече от това неможах да измисля.

Кратка визитка
Име: Боян Николов
Години: 38
Опит с каяк: 15 години бърза вода ( родео,рафтинг), туризъм – няколко години.
Работa: Предимно алпинист на свободна практика, съсобственик и управител на МБ Фън ООД
kayakmonkey.com: Сам ли ще бъдеш на това гребане, или със сподвижници?
Бенга: Сам

kayakmonkey.com: Предполагам, че ще се случи през летните месеци?
Бенга: По план заминавам на 01.05.2014. (Април си е студено за море)

kayakmonkey.com: Планираш да изминеш 2000 км, което е сериозно постижение! Прогнозно колко време ще ти отнеме?
Бенга: Минимум два месеца. Километрите, всъщност, са около 2300 – зависи колко “направо” ще карам.

kayakmonkey.com: Намираш ли спонсори за това пътуване? Кои първи се заинтересуваха от приключенията ти и протегнаха ръка?
Бенга: В момента преговарям с няколко фирми. Това е много интересен процес – в един момент се появяват много големи надежди, в следващия – се стопяват, после пак големи…и така до последния момент. Засега няма нищо сигурно, но съм на етап “Големи надежди”.

kayakmonkey.com: Предполагам, че за разни разрешителни режими си имаш работа с държавни институции. Срещаш ли разбиране, помагат ли ти в бюрокрацията да се случат нещата леко?
Бенга: Досега не съм имал отношения с властите по този въпрос. Сега, обаче, ще бъда през повечето време в Турция и доста в пограничната част с Гърция. Предполагам, че е добра идея да ги уведомя предварително, че аз съм еди кой си и съм там и правя еди какво си. Още повече, че след една-две седмици в морето човек заприличва на класически бежанец :)

kayakmonkey.com: Този път си планувал двойно по-внушителен и дълъг тур.Това означава ли, че ще тръгнеш с голям запас от провизии или си планирал нещо като пунктове за снябдяване?
Бенга: Не мога да взема храна и вода за два месеца.Ще разчитам и на лиофилизирана храна – много е удобна заради малкото си тегло и обем. Но ще трябва да зареждам, както и преди, по пътя. Излизам някъде и пазарувам, когато нещо започне да привършва.

kayakmonkey.com: Каква лодка предпочете за това приключение ?
Бенга: Този път ще използвам Necky Looksha 17 – наскоро я купих. На предишното пътешествие бях заложил на по-малка и лека за придвижване лодка, но се оказа, че трудно събира багажа за дълги преходи (и аз незнам какво толкова носих). Новата прилича на “експедиционна машина” – дълга, широка, много стабилна (важно, когато искаш да спреш да си починеш насред развълнувано море). Малко по-тежко се придвижва, но пък компенсира със сигурността и спокойствието, които дава.

kayakmonkey.com: Къде очакваш да имаш по-напрегнати моменти в пътуването?
Предполагам, че нос Калиакра в Българската част е едно от местата?
Бенга: Да, около скалисти носове винаги е емоционално в лошо време. Но този път най-много ме притесняват големите градове и курорти на Турция. Няма да мога, мисля, да си опъна палатката насред Истанбул или Кушадасъ. Срещите с властите също ме притесняват доста. Предполагам, че ще ме проверяват често.

kayakmonkey.com: Ти си опитен гребец и в бърза вода, несъмнено ти помага като опит. Наложи ли се да ескимотираш по време на Odisseus Journey? Предполагам с натоварена лодка е трудно упражнение?
Бенга: Не, не съм се обръщал с морски каяк. И аз мисля, че ще е по-трудно отколкото с малка лодка, затова не залагам много на този изход. Нося си помпа за източване на водата от каяка.

kayakmonkey.com: Как се подготвяш за новото приключение? По-специални физически тренировки правиш ли?
Бенга: Нищо по-специално от обичайните тренировки във фитнеса. Много мисля, за какво ли не: за каяка, за екипировката, камерата, транспорта, храната…

kayakmonkey.com: Ще документираш ли пътешествието? Да очакваме ли пътепис или страница със съдържание на най вълнуващите и ключови момент от твоя воаяж??
Бенга: Освен фимчето, което смятам да направя, ще се отразява във Фейсбук. Отново ще има карта, на която да се вижда докъде съм я докарал, снимки, впечатления…

kayakmonkey.com: Какво намираш за себе си в тези дълги самотни пътувания?
Бенга: Освен да правя това, което искам – да карам каяк, тръпката от пътешествието е много приятна. Дали ще е с каяк, с мотор, с колело, пеша…Не занаеш какво предстои, кого ще срещнеш, какви проблеми ще имаш. Можеш само да предполагаш. Това е интересно. От друга страна предизвикателството да тръгнеш сам на такъв преход също е вълнуващо – да разчиташ само на себе си, каквото и да става.Приключенско е – това ми харесва.

kayakmonkey.com: Благодаря ти за отделеното време! Успех с организацията и безпроблемно гребане!
Бенга: Благодаря и аз

Може да следите проекта на Боян във фейсбук: https://www.facebook.com/pages/Odysseus-Journey/344687442293242

Видео от последното приключение на Боян: