Избор на „спасителна“ жилетка

Избор на спасителни жилеткиАко забелязахте кавичките в заглавието сигурно се запитахте защо са поставени около думата “спасителна”. Кавичките са там, защото жилетките, които се използват в съвременният каяк спорт и хоби не са точно спасителни, а са т.н. лични средства за плуване (енг. PFD – Personal Flotation Devices).

В общия случай една спасителна жилетка би извела/задържала човек (дори в безсъзнание) до повърхността на водата, с глава, обърната нагоре.

За разлика от спасителните каяк жилетките са без яка, поддържаща главата, и служат за подпомагане на плуването чрез улесняване на задържането на тялото над водата.

Характерно за всички жилетки в каяка е, че са проектирани да не ограничават движенията на гребеца.

Жилетките за туристически каяк най-често са с преден или страничен цип, с един или два колана за пристягане, без, с един или няколко джоба.

Жилетките за по-екстремните морски каяк и каяк в бърза вода са с по-завишени изисквания по отношение на материали и окомплектовка. И при тях се срещат модели с фронтален цип, с малък страничен или тип pull-over – за обличане през глава.

kayakmonkey_видове_жилетки

Оборудвани са с повече колани за настройка – долни, странични и на рамената, както и с допълнителни екстри, касаещи спасяване и безопасност.

Ето някои съвети при избор на жилетка.

Добро прилепване към тялото
Ако след пристягане на жилетката усещате дискомфорт в някоя част на торса, то може би не сте избрали правилен модел за вашето тяло. Разбира се изборът зависи от физиката на гребеца, и от полът му. Някои фирми произвеждат дамски жилетки, за по-тесни рамене и с изрязани места в предната част за по-голям комфорт на гърдите.

При пристягане на ремъците първо разхлабете всички ремъци, след това започнете да пристягате от долу нагоре – пъво ремъка на кръста, последни – ремъците на рамената.

Според това дали каякара е едър или дребен повечето марки имат подобна номерация както при дрехите – M, L, ХL …  т.е. не зависи от килограмите на гребеца.  Върху етикета на всяка жилетка е отбелязано какъв размер е и какъв диапазон от гръдни обиколки покрива.  Отбелязано е и плавателната сила или плавучестта на жилетката, за възрастни обикновенно е 50N, като се срещат по-големи размери, но не и по-малки!

Добре е след като намерите подходящата за вашето тяло жилетка да я пробвате с тънко и дебело облекло – с тениска, с неопрен, със сух костюм. Вземете жилетката, ако се чувствате еднакво свободен в движенията си при всякакво облекло.

Дължина на жилетката или линия на талията
Характерно за каякарските жилетки е, че са сравнително къси, в сравнение с жилетките за други водни спортове. Това не означава, че са по-малко плавателни – техният обем е събран в по-малка площ за сметка на дебелината им.

Нуждата да са къси идва от това, че се гребе седнал и не бива жилетката да опира в краката или в т.н. шприцка (spray skirt). При гребци, практикуващи freestyle или по-атрактивно каране с трикове в бърза вода голямо значение има и възможността лесно да се навеждат напред, назад и настрани..

Настройка и оборудване
Колкото повече – толкова повече:) Това важи и за жилетките в каяка. Повечето възможности за настройка (раменни колани, кръст, странични), означават, че жилетката може да я използвате с голям диапазон от дрехи под нея – тениска, непрен, сух костюм, както и да бъде използвана от повече от един човек.

За практикуващите каяк в бърза вода е особено важно да има пристягане в кръста и странично такова, за да се избегне изхлузване през глава при плуване в бързеи.
Друг елемент е дали жилетката има система от ремъци, преминаваща по цялата дължина на жилетката и през рамената. Целта им е да издържат теглото на гребеца при спасяване с въже и карабинер, закачен за презрамките на рамото.

Плюс за жилетката е да има т.н. safety line – ремък, за който се закача ластично въже с карабинер, даващ възможност за теглене на каяк или гребло в река. Ремъкът завършва със система за бързо освобождаване от товара, при опасност.

Допълнителни екстри са място за поставка за нож, свирка, D-rings – цепнати пластмасови халки за окачване на карабинер, отразителни елементи, джобове. Някои жилетки имат пролуки за стопляне на ръцете.

Все пак добре е и да не се прекалява с екстрите – ако сте “накичени” с много екипировка по жилетката има опастност да се закачите в дърво или храст в река.

Добре би било да изберете жилетка в ярък цвят, по възможност със светлоотразителни елементи, за да бъдете по-забележими в места с намалена видимост, сумрак и мъгла.

Ако купувате жилетка втора употреба уверете се, че пяната, с която е пълна, не е деформирана или сплескана – това ще намали плавучестта и. В тази връзка след като се сдобиете с жилетка, не сядайте отгоре, не я ползвайте за възглавница! Проверете и състоянието на текстила – при дълго излагане на UV лъчи е възможно износване на текстил и шевове.

Поради факта, че трудно може да прецените всички горепосочени фактори при покупка по интернет, ако имате възможност пробвайте от ваши познати колкото може повече видове жилетки, преди да се впуснете в покупка.

НОСЕТЕ СИ ЖИЛЕТКИТЕ! Това е станало навик на практикуващите каяк в бърза вода, поради завишеният риск, но в практикуващите туристически и морски каякинг се наблюдава подценяване на опасностите.