kayakmonkey.com_vidoveKaqk

Какво е каяк? Видове каяци

„Къде карате това кану“, „На рафтинг ли сте тръгнали“, „Не ви ли е скучно с тези малки салчета“ – това са част от репликите, които рано или късно всеки каякар чува в своята „кариера“.  В следващите редове ще разясним какво се крие зад думата Каяк и какви са разновидносите му в момента.

Класически ескимоски каяк

Класически ескимоски каяк

Кокпит

Кокпит

Класическият ескимоски каяк представлява оребрена дървена конструкция, покрита с опъната обработена кожа. В горната част е оставен отвор (кокпит), през който се вмъква гребеца.

 

Каякарът е с лице към посоката на придвижване, т.е. към носа на каяка. Гребе се с едно двустранно гребло, за разлика от кануто, където се гребе с едно гребло.

Съвременните каяци със своето богатото разнообразие на видове, форми и материали могат да предизвикат объркване в начинаещите каякари. Ето някои видове и подвидове на каяците днес:

Според начин на употреба:

 

Туристически каяк

Туристически каяк

Туристически каяк – обиновенно с дължина над 4,5 м, с товарни секции на носа и кърмата, рул за улесняване на управлението и скег – за задържане на посока. За гребане в сравнително спокойни води – морета, язовири, бавни и широки реки.
Като под вид се оформя Морски каяк и Recreational каяк.

 

 

 

Каяк за бърза вода

Каяк за бърза вода

Бърза вода – лодки за по-екстремни изживявания по бързотечащи планински реки. Къси и маневрени лодки, под 3 м. дължина, изработени от дебелостенна пластмаса, без рул и товарни помещения в общия случай. Подвидове: Creeck, River run, Play boat (поради лично пристрастие на автора са разгледани в отделна секция:) )

 

 

 

Сърф каяк

Сърф каяк

Сърф каяк – много лек каяк, с финки в долната си част и специфичен страничен ръб. За хващане и сърфиране по големи морски и океански вълни.

 

 

 

Фрийстайл каяк

Фрийстайл каяк

Фрийстайл, плейбот – най-късите каяци, които могат да се видят по реките. Около 1,60-2м в дължина, тези лодки позволяват изпълнението на разнообразни ефектни трикове както на равна вода, така и на стоящи вълни в реките.

 

 

 

Хоби каяк

Хоби каяк

Хоби каяк – една интересна разновидност. Представлява каяк, който може да се задвижва както с гребло, така и с крака!

 

 

 

 

Слаломен каяк

Слаломен каяк

Слаломен каяк – състезателен каяк за слалом в бърза вода.

 

 

 

Състезателен каяк

Състезателен каяк

Състезателен (академично гребане) – много тесни, дълги и съответно бързи лодки. Подходящи за гребане само в спокойни води.

 

 

Сърфски каяк

Сърфски каяк

Сърфски каяк – каяците са със средна дължина 6-6,50 м и тежат между 9 и 18 кг, с открит кокпит. Използват се за скоростни преходи предимно в морета и океани. Лодките се справят много добре с вълни – насрещните се пробиват лесно, а на попътните да се сърфира.

 

 

Според начин на сядане:

Sit-ot-top каяк – практически непотопяем каяк, в който гребецът стои отгоре, а не в него.Може да разберете повече за този вид каяци в тази секция:

Sit in каяк – каяк, в който гребеца е в корпуса на лодката.

Според материалите

Композитни

Пластмасови

Дървени

Skin – on – frame

Надуваеми

Според броят гребци са единични, двойни (най-често туристически), тройни и повече (академично гребане)