Национален събор „Каяк в бързи води – 2015″


Каякари от цялата страна ще се съберат на 5 септември в Кресненското дефиле за национален събор „Каяк в бързи води“.

Организатори на събитието са Българско Каяк Общество, а за да разкаже повече за събора и организацията, се срещнахме с председателя Димитър Манев.

kayakmonkey.com:Господин Манев, разкажете за събитието, което Българско Каяк Общество организира?

Манев: Събитието е с цел популяризиране на спорта и насърчаване на новите попълнения в редиците ни. Правим го ежегодно и се стремим да привлечем участници от цялата държава. Преди всичко гледаме да е с минимален състезателен елемент, да наблегнем повече на това да прекараме заедно няколко дена по реката обменяйки опит и да не се натоварваме с борби за високи титли и отличия.

kayakmonkey.com:Какъв е форматът на състезанието и кой може да вземе участие?

Манев: Тази година е седмото издание и сме решили да копираме формата от миналата година, като добавим още неща.

През първите години изграждахме слаломно трасе и беше много атрактивно. Изискваше се много труд, който не ни представляваше проблем, но на единия бряг на реката се образува свлачище и това определено ни попречи да изграждаме трасе за слолом там. Прекалено опасно е, иска много финансов ресурс и всяка година трябва да го възстановяваме. Отделно от това самите посетители пътуват от цяла България и искат да им остане време да покарат по реката. Поради тази причина  решихме да минем на формат “даунривър”. Така всички сме в реката, пускаме се по цялото дефиле, а на финала е доста атрактивно за всички.

При новия формат някои по-неопитни могат да си позволят да се пускат по бързеите на река Струма, защото в реката има достатъчно опитни хора да ги водят и да им помогнат, ако се случи някой инцидент. Затова считаме този формат за най-достъпен и удачен на този етап. Има идеи да се разшири, но това вече ще изисква външно финансиране (спонсори) и съответно ще натовари всички с повече отговорности.

kayakmonkey.com: Ако нямам опит в бързите води къде и кой може да ме обучи?

Манев: Курсът за обучение организиран от БКО стартира в средата на месец юни всяка година. Последните няколко години дават доста успешни резултати и това ни кара да се занимаваме с тази дейност все по-самоотвержено. Вече има достатъчно клубове в страната и попадайки в средите им, те не биха отказали да ви помогнат.


kayakmonkey.com
: Колко време трае обучението и кои реки са подходящи за практикуването на този спорт? И в кой сезон?

Манев: За щастие имаме реки като Струма и Искър, които ни позволяват целогодишно да се насладим на удоволствието. През пролетния и есенен сезон голяма част от реките в Стара Планина и Родопите ни предоставят възможността да се спускаме и по тях. Обучението при нас трае четири седмици. Това е встъпителна част, с която да стартират развитието си желаещите, и да започнат да усъвършенстват показаното от нас. Ние никога не сме заставали зад твърдението, че сме способни да ви научим за толкова кратък период от време да управлявате каяк до завидно съвършенство. Самият спорт не е такъв и това не е крайната му цел. Хората, минали през нас, го разбират още първите дни и те знаят кои “врати” сме им отворили за да продължат нататък.

kayakmonkey.com: Срещате ли трудности в практикуването на този спорт/това хоби?

Манев: В България описанието на едно трасе(река) винаги е свързано с описания тип “при скъсания бент”, при “падналия мост”, „камъкът с релсата”, “скалата с боклуците” и така нататък.

Това само по себе си говори в какво състояние са речните ни корита. Опасностите, свързани с човешка намеса в нашите реки, са над 50 % повече от естествените. За целта е нужно хората, които караме каяци в цялата страна да се държим като общество. Трябва да си помагаме, тъй като само ние можем и трябва да си отстояваме позицията пред държавните администрации и някой ден хората след нас да се радват на по-добри условия.