„Crossing three seas“- преди и след

Crossing tree seas - Интервю с Боян Николов

Cossing tree seas e самостоятелно каяк пътешествие през три морета, в което  Боян Николов се впусна през 2014 година. Да разкаже за равносметката от приключението потърсихме Боян.

Намираме го командирован в град Бургас, без лодката.

kayakmonkey.com: Бояне, имаше идея да направиш пътешествието за два месеца, колко време всъщност ти отне?
Бенга: 65 дни

kayakmonkey.com: Имаше притеснения покрай спонсорирането, успя ли да намериш такова?
Бенга: Успях. Трудно беше, но успях.

kayakmonkey.com: Разкажи за дестинацията повече. Първоначалния план включваше България, Гърция и Турция, в последствие какво стана?
Бенга: Ами Турция отпадна в процеса на пътуване, защото не успях да се сдобия с разрешително за минаване през Босфора. И реших да не рискувам да си създам неприятности с властите там. Варианта България и Гърция си го имаше, но  беше резервен.

бенгата снимкаkayakmonkey.com: Съжаляваш ли ?
Бенга: Не,не съжалявам. Преумората от гребането  беше голяма  и ако трябваше да се разправям и с властите, щеше да ми дойде в повече, така че май стана по-добре така.

kayakmonkey.com: Как реши въпроса с храната? Имаше идея за лиофизирана храна- тя ли беше основното и не писва ли?
Бенга: Тази година лиофизирана храна изобщо нямаше. Бях се запасил се  с хранителните добавки на Аквасорс. Лиофизираната храна в сравнение с тези добавки е направо продукт от каменната ера, защото тя ти дава топла гозба,но не ти осигурява нужните хранителни вещества. вкусна е ,но не ти дава сила. Хранителните добавки в момента са модерните и ефективни неща за преходи от този вид.

kayakmonkey.com: Къде срещна трудности и по-напрегнати моменти в пътуването?
Бенга: Имаше няколко внезапни бури, които излязоха, но на фона на цялото пътуване не бяха нещо страшно. Покрай нос Калиакра докато гребях имаше едни гръмотевични облаци, простираха се до Албена и се чудех кога ще сполетят, но се разминах там от валежи.

kayakmonkey.com: Наложи ли ти се да ескимотираш?
Бенга: Не, и тази година не се наложи.

kayakmonkey.com: Мислиш ли за ново приключение и как се подготвяш за него?
Бенга: Мисля. Обмислях да обиколя Италия, като тази обиколка е около 3300 км и щеше да ми отнеме около три месеца, но ми се наложи да си променя начина на живот и тримесечна отпуска е трудно да си вземеш. Така че този проект отпадна. Но си мисля, че тази година ще правя кратки, но по-екстремни преходи, но още маршрутите и организацията не са ми ясни. Кратки и емоционални мисля да са плаванията. с по-малко багаж и повече емоции.

kayakmonkey.com: Добре, разкажи малко повече за нужния багаж- дай съвет на хората,които  искат да правят дълги плавания какво да взимат със себе си,какво не, с какво да се запасят в повече?
Бенга: За всеки е идивидуално. Всичко трябва да е на границата на зоната на комфорта, в смисъл колкото по-малко – толкова по-бързо и леко е гребането. Но не можеш съвсем никакъв багаж да не носиш, защото това се превръща в мизерия, така че най- елементарните неща нужни. Другото което е от значение е времето, с което разполагат. Ако имаш повече време можеш да си позволиш по-бавно плаване, но пак си зависи от това как искаш да бъде и къде ти е зоната на комфорта.

Ето и филма от това приключение: