Клуб по воден туризъм ОСМОС – Троян

kayakmonkey.com_Клубове_Клуб_по_воден_туризъм_ОСМОС_ТроянЗа клуба

Клубът по воден туризъм е създаден на 11.09.1973г. от група ентусиасти обединени около идеите на туристическо дружество „Амбарица“ Троян, за създаване наред с много силно развитите по онова време клубове по ориентиране, алпинизъм, ски туризъм, пещерно дело, колотуризъм, пешеходен туризъм и нов воден клуб. За председател е избран инж. Веселин Терзиев, който в продължение на 20 години организира и поведе тоя вид туристическа дейност в правилна посока.

През 1979г. се организира и помещение за срещи и клубна дейност на членовете в кв. „Велчевски“ на гр. Троян на ул. „Васил Левски“ № 365, което и досега се ползва. Там се роди идеята за изграждане на водна база на брега на яз. „Сопот“ в с. Голяма Желязна.

На 30.05.1987г. официално беше открита водната база на КВТ „Осмос“, изградена с доброволен труд на неговите членове. Най-активни по време на строителството бяха Веселин Терзиев, Румен Русков и Милен Петков. След г-н Терзиев председатели на Клуба са били: Иван Вълчев, Павел Павлов, Иван Петков и в момента Милен Петков.

Понастоящем членовете на Клуба са 20, които участват активно в различните водно-туристически прояви в страната и чужбина с едноместни и двуместни лодки-каяк.

Клубът по воден туризъм ОСМОС Троян има многократни участия в TID по река Дунав от Ингулщат до Силистра, Мазурски езера в Полша, река Дрина в Сърбия, река Вардар в Македония, реките Искър, Осъм, Вит, Янтра, Арда, Тунджа, Марица, Камчия, Велека. Организираме и участваме в състезания по слалом в тихи води на язовирите: „Сопот“, „Копринка“ и „Овчарица“.

Представители на Клуба се включват в слаломи и по бързотечащи води. Активност проявяват Илиян Маринов, Мирослав Маринов, Йорданка Чаушева, Петър Петров и Марин Маринов.

Младите представители на нашия клуб: Владимир Петров, Деньо Памуков, Калоян Колев, Тодор Чавдаров, Ивайло Чавдаров, Невена Таслакова, Анна Стоянова и Яна Стефанова ежегодно на републиканския преглед на спортно-туристическите дисциплини и умения за купата на БФ Туризъм, завоюват призовите места.

През 2013г. за пореден път отбора завоюва сребърната купа.

База

Клубната база е триетажна масивна сграда с кухненско помещение, оборудвано със всичко необходимо за самостоятелно приготвяне на храна от ползвателите, с просторна столова. Помещението е с камина, телевизор със сателитен приемник, аудио уредба. На втория етаж има две стаи – с две и три легла, общ санитарен възел и тераса.

На третия етаж е обособено общо спално помещение с 8 легла, санитарен възел и тераса, любимо място за децата. От 2013г. е в експлоатация ново крило на базата с две спални помещения с общ санитарен възел.

Стаите са оборудвани с LCD телевизори.

Клуб за воден туризъм ОСМОС – Троян

Председател на КВТ „Осмос“: Милен Петков Тел.: 0878 342468
адрес: ул. Васил Левски 365, 5600 Troyan
e-mail: kvtosmos@abv.bg
www.kvt-osmos.org
https://www.facebook.com/kvtosmos
http://www.facebook.com/vila.osmos