Първи стъпки в каяка

Първи стъпки в каяка

По един или друг начин във вас е пламнала любовта към това прекрасно мокро хоби – каякът.
А сега накъде? :)

1.  Преди да пристъпите към каквито и да е мокри проби задайте си въпроса дали може да плувате.  Плуването е задължителен елемент в това хоби! Kъдето и да отидете – на курс в бърза вода, на националните походи по реките, ще ви накарат да попълните декларация, че умеете да плувате.

2. Може да придобиете обща представа за видовете каяци, като прочетете за тях в тази статия. Информацията нарочно не е прекалено обширна, за да не ви обърка.

3. Пробвайте как се чувствате в каяк – по възможност лятото, или в басейн  Много хора се изненадват колко „вдървени“ и напрегнати се усещат, особено при леки вълни. Някои дори се отказват от по-нататъшни занимания. Ако усещането ви е за непоносимост, страх и паника, може би този спорт/хоби не е за вас.  Добре би било първата ви среща с каяка да е под контрола на специалист – в тази страница ще намерите списък с клубове и фирми в цяла България, които развиват дейност, свързана с каяк туризъм.

4. Ако твърдо сте решили, че ще се занимавате с каяк, може да започнете да се информирате относно възможностите за покупка на лодка и оборудване. Влезте в контакт с някои каякар, четете и задавайте въпроси.

Сядайте и по възможност пробвайте колкото може повече лодки, за да си формирате критерии за своята такава.
От този линк може да се информирате за  вносители и производители на лодки и екипировка в България.

Ето някои насоки при избор на тип каяк:

Ако искате да се забавлявате лятно време  на плажа или в язовир, недалеко от брега, да не се занимавате с вързване на лодки над колата, да ползвате каяка си по време на годишната си отпуска и три четири пъти извън нея, то за вас е подходящ надуваем каяк.

Ако имате по-сериозни намерения, за по-чест и по-дълъг престой във водата, предимно летните месеци, искате да ловите риба, да снимате, да се качвате и слизате от лодката във вода без проблем – вземете си сит-он-топ, или иначе казано каяк, на който се сяда отгоре.

Ако искате да правите дълги, дори многодневни преходи, да участвате в националните гребни походи, да не се притеснявате от вълни, да гребете и през четирите сезона – вземете си сит-ин, каяк, в който се сяда вътре в него.

 5. Вече сте си купили лодка, какво още ви трябва? Ето схема на оборудването, с което рано или късно е добре да се снабдите.
Необходимо оборудване